Arbeidsdeskundige hulp

Een arbeidsdeskundige stelt de belasting in het werk vast in relatie tot de belastbaarheid van een werknemer. Het is een onafhankelijke specialist op het gebied van de sociale, maatschappelijke, juridische en financiële aspecten van verzuim en werk. Hij onderzoekt welke stappen werkgever en werknemer kunnen zetten om terugkeer naar het werk mogelijk te maken en/of in het voorkomen van overbelasting.

 

Wanneer gevraagd wordt de feitelijke werksituatie tegen individuele omstandigheden onderzocht en afgewogen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar iemands fysieke, mentale en psychosociale toestand, maar ook naar omgevingsfactoren zoals de organisatie zelf, collega’s en persoonlijke omstandigheden.

Het arbeidsdeskundig onderzoek wordt veelal ingezet bij langdurig verzuim. Meestal voor of rond het einde van het 1e jaar (“opschudmoment”), denk aan de Wet Verbetering Poortwachter.

De arbeidsdeskundige maakt een helder rapport en geeft antwoord op vragen als:

  • Kan de werknemer in zijn eigen werk, functie terugkeren?
  • Moet het werk of de werkomgeving worden aangepast?
  • Kan de werknemer in ander werk, functie bij de werkgever terugkeren?
  • Kan de werknemer in ander werk, functie bij een andere werkgever werken?

De arbeidsdeskundige geeft tevens informatie over: 

Welke stappen de werkgever en werknemer moeten doorlopen volgens de wet en de regelgeving die van toepassing is op de
situatie van de werknemer en re-integratie.

Bij vroegtijdige inzet van de Arbeidsdeskundige is er vaak meer te ‘winnen’ voor werkgever en werknemer. Binnen het kader van de Wet Verbetering Poortwachter tot aan de WIA beoordeling zijn er 104 weken die je zo goed mogelijk kunt(moet) benutten. Met goede richting is passende en duurzame arbeid in beeld te brengen en weet de werknemer waar deze zich op kan richten en of er één of meerdere ‘sporen’ moeten worden ingezet. Begeleiding kan dan daarop worden afgestemd, bijvoorbeeld wanneer duidelijk dat er ander werk  bij een andere werkgever moet worden gevonden. Een re-integratiebedrijf kan werknemer en werkgever ondersteunen om alle stappen in het proces te nemen en helpen de aansluiting naar ander werk te maken.

  • Helpen bij herstel

Ondersteunen van mensen die uit balans zijn geraakt bij het stellen en behalen van realistische doelen. Zoeken naar praktische oplossingen om het werkvermogen zoveel mogelijk te behouden op een bestaande of nieuwe werkplek voor de werknemer. Bijvoorbeeld met oplossingen op maat, zoals hulpmiddelen,(tijdelijk) verminderd werkvermogen zo goed mogelijk te benutten. Op het gebied van preventie richt de arbeidsdeskundige naast de situatie waarbij werknemers zijn al uitgevallen en/of het al bekend is dat er een arbeidsbeperking is(tertiaire preventieniveau) ook op het secundaire niveau.

  • Helpen bij preventie

Bijvoorbeeld met de “Werkscan” op basis van de Work Ability Index. De Werkscan is opgebouwd uit de WAI en uit vragen over een aantal signaalgebieden die het werkvermogen beïnvloeden. De signaalgebieden geven op welke gebieden de werkende actie kan ondernemen om het werkvermogen Er wordt gekeken naar de volgende signaalgebieden:

  1. Gezondheid
  2. Leefstijl
  3. Werk
  4. Werk-privé balans
  5. Scholing/opleiding
  6. Loopbaanontwikkeling,
  7. Loopbaanmobiliteit
  8. Zelfredzaamheid.
  • Helpen bij complexe re-integratie

Omgaan met (tijdelijke) beperkingen of met baanverlies kost tijd en energie. Werknemers met complexe problematiek hebben vaak problemen op
meerdere gebieden, zoals medisch, juridisch, financieel en psychologisch. Ze raken daarmee vaak het overzicht kwijt.

Het eerste doel van de arbeidsdeskundige is dan ook altijd herstel van zelfstandigheid en autonomie. De arbeidsdeskundige stelt de
mogelijkheden en de eigen kracht van mensen centraal om mensen weer te laten denken in mogelijkheden en oplossingen.