Solliciteren vanuit het 2e spoor

In het 2e spoor is er sprake van een verzuimsituatie. Er wordt van je verwacht om toch te solliciteren op passende en duurzame functies. Als onderdeel van je rechten én plichten dien je de mogelijkheden die je hebt te benutten. Als sollicitant heb jij voordelen die een ander zonder een 2e spoortraject niet heeft.

Niet elke werkgever is goed of volledig op de hoogte van de situatie in een 2e spoor. En er bestaan soms ‘vooroordelen’ over risico’s en ‘moeilijke’ toestanden om iemand aan te nemen. Wanneer een andere werkgever in beeld komt kan je o.a. deze voordelen inbrengen.

Flexibel en snel inzetbaar:

Vanuit een 2e spoor kan je vaak snel starten bij een andere werkgever. Je huidige werkgever zal je in overleg steunen bij je re-integratie/herplaatsing in passend en duurzaam werk.

Werkervaringsplek:

Start de werkzaamheden vanuit een werkervaringsafspraak. Je huidige werkgever zal daar vaak mee instemmen als daarmee je kansen op passend en duurzaam werk toenemen. Voor de nieuwe werkgever betekent dit een (afgesproken) periode waarin je aan de slag kunt en je huidige dienstbetrekking voortduurt. De nieuwe werkgever kan hier kosteloos en risicoloos ervaren hoe je in je werk bent. Deze periode kan overgaan in een detacheringsovereenkomst.

Detacheringsovereenkomst:

Deze regeling kan in opvolging van een werkervaringsperiode worden afgesproken of meteen worden ingezet. Dit is een overeenkomt tussen de huidige werkgever en nieuwe(beoogde) werkgever. Dit is een (afgesproken) periode, meestal 2 tot 3 maanden, waarin je onder afgesproken voorwaarden aan de slag kunt en je huidige dienstbetrekking voortduurt. De nieuwe werkgever kan hier eigenlijk ‘risicoloos’ ervaren hoe je in je werk bent. Wanneer alle partijen tevreden zijn over het succes van de re-integratie kan een nieuwe arbeidsovereenkomst worden getekend bij de nieuwe werkgever.

No-risk polis, tegemoetkoming en werkvoorzieningen:

Wanneer de WIA beoordeling heeft plaatsgevonden en de WIA is toegekend heeft de werkgever alle rechten die gelden bij het in dienst nemen van een gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemer. Bijvoorbeeld met de No-risk polis. Deze regeling komt de werkgever tegemoet bij uitval van een werknemer. Want waar werkgevers normaliter verplicht zijn om het loon bij ziekte door te betalen, wordt de loonbetaling bij werkgevers met een no-riskpolis door UWV gecompenseerd. De no-riskpolis is in principe geldig gedurende de eerste 5 jaar van het dienstverband.
Indien je minder dan 35% arbeidsongeschikt raakt heb je geen recht op een WIA-uitkering. Het UWV kan dan wel bepalen dat je ook de no-riskpolis krijgt onder de volgende voorwaarden; als je het oude werk niet meer kunt doen, of er is geen passend werk meer bij het oorspronkelijke bedrijf. Op de eerste dag van de 92e week van je ziekteverzuim zijn er geen andere werkgever(s) dan op de eerste ziektedag.
Een detachering of proefplaatsing geldt niet als werken voor een andere werkgever.

Er kunnen Vergoedingen voor voorzieningen vanuit het UWV mogelijk zijn voor niet meeneembare voorziening/aanpassingen op de nieuwe werkplek. De beoordeling wordt eerst gedaan door UWV.

Onder voorwaarden kan ook het Loonkostenvoordeel (LKV) voor de nieuwe werkgever van toepassing zijn. Het gaat dan om een tegemoetkoming in de loonkosten voor ouderen(56+) en mensen met een arbeidsbeperking. Informatie, voorwaarden en aanvraag gaan via de Belastingdienst.
Via https://regelhulpenvoorbedrijven.nl/financieelcv/ kan er een schatting worden gemaakt of en welk voordeel er geldt.

Vrijwel alle voordelen zijn uit te leggen als financiële voordelen, maar bedenk ook dat een nieuwe werkgever ook zijn ‘sociale gezicht’ kan laten zien door iemand vanuit een re-integratiepositie aan te nemen. Dat heeft een positieve uitstaling binnen en buiten de organisatie als maatschappelijk betrokken onderneming.